Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Τα ηφαίστεια άνοιξαν τον δρόμο για τους δεινόσαυρους

Τεράστιες και παρατεταμένες εκρήξεις ηφαιστείων, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες μπορεί να διήρκεσαν ακόμη και ένα εκατομμύριο χρόνια, πιθανότατα «έστρωσαν» τον δρόμο για την εμφάνιση και τελικά την επικράτηση των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας. Αυτή είναι η εκτίμηση μιας νέας έρευνας Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν αρχαία πετρώματα και βρήκαν σε αυτά ίχνη μαζικών ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με μία από τις ....
μεγαλύτερες εξαφανίσεις ειδών, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την ανάδυση των δεινοσαύρων ως νέου κυρίαρχου είδους στη Γη.
  
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόρενς Πέρσιβαλ του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν ηφαιστειακά πετρώματα από τέσσερις ηπείρους, χρησιμοποιώντας την παρουσία του υδραργύρου ως βασικού δείκτη για το μέγεθος της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
  
Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, εκλύει ίχνη υδραργύρου μέσα στα αέρια που εκτοξεύει στην ατμόσφαιρα, τα οποία τελικά πέφτουν στο έδαφος, όπου και παραμένουν επί εκατομμύρια χρόνια. Όταν οι επιστήμονες βρίσκουν αυξημένη παρουσία υδραργύρου σε ορισμένα γεωλογικά στρώματα, είναι σίγουροι ότι εκείνη την εποχή στο παρελθόν είχαν υπάρξει μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων.
        
Πέρα από τις άμεσες καταστροφές που προκαλούν οι....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.nooz.gr