Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ερευνητές κατάφεραν να παράξουν ρεύμα από την κίνηση ενός δακτύλου


Ένα μικρό μεταλλικό "πλακίδιο" τοποθετημένο στο σώμα μπορεί να παράξει ενέργεια από απλές κινήσεις του σώματος. Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα χάρη στο τριβοηλεκτρικό φαινόμενο.
Εάν η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορέσει να αναπτυχθεί, τότε στο μέλλον θα μπορούμε να φορτίζουμε συσκευές μέσω της κίνησης του σώματός μας, με τη χρήση τριβοηλεκτρικών νανογεννητριών.
Το πλακίδιο του πειράματος έχει διάσταση 1,5x1 εκατοστά και μπόρεσε να αποδώσει έως 124 volt και 10 microamps τάσης, με μέγιστη ισχύ....
0,22 milliwatts ανά τετραγωνικό εκατοστό. Με το συγκεκριμένο ρεύμα που παράχθηκε, άναψαν ταυτόχρονα 48 LED.
Η τριβοηλεκτρική φόρτιση επιτυγχάνεται όταν υλικά με συγκεκριμένες ιδιότητες φορτίζονται ηλεκτρικά κατόπιν επαφής τους και τριβής με ένα άλλο υλικό. Ένα παράδειγμα κοινό σε όλους είναι ο στατικός ηλεκτρισμός, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παράγεται με αυτή τη μέθοδο.
Η ομάδα που ανέπτυξε το συγκεκριμένο μηχανισμό, υποστηρίζει πως έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει δύο βασικές παραμέτρους: αφενός τη δυσκολία κατασκευής και αφετέρου το κόστος προς απόδοση. Το πρωτότυπο αποτελείται από δύο λεπτά στρώματα χρυσού που ενδιάμεσά τους έχουν πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο (PDMS), ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής και άλλα προϊόντα.
Το ένα στρώμα χρυσού είναι τεντωμένο έτσι ώστε να σχηματίσει πτυχές όταν απελευθερωθεί. Όταν ασκηθεί δύναμη και επαναληφθεί αυτή η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την τριβή των υλικών. "Αυτό προκαλεί την κίνηση ηλεκτρονίων μεταξύ των στρωμάτων χρυσού και την παραγωγή ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη η τριβή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα ρεύματος που παράγεται" σχολίασε ο καθηγητής Yun Xu, από την ομάδα των ερευνητών.
Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουν....


Διαβάστε περισσότερα στο: gr.pcmag.com