Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γιατί ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να ανακαλύψει ποτέ το σύμπαν

Φωτογραφία: Pixabay.comΣτους κύκλους των φυσικών και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της κοσμολογίας, οι περισσότερο «αισιόδοξοι» επιστήμονες εκφράζουν μια πολυσυζητημένη άποψη.«Το σύμπαν θα πρέπει να έχει όρια, ενώ οι ικανότητες του ανθρώπου να μάθει τα πάντα γύρω από αυτό δεν έχουν». Μια άποψη που ακούγεται πολύ... γοητευτική στα αυτιά των πιο ρομαντικών επιστημόνων, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστή.Το σύμπαν έχει αρχή αλλά φαίνεται πως...
δεν έχει τέλος
Αν και γνωρίζουμε πως το σύμπαν είχε αρχή, την Μεγάλη Εκρηξη, η οποία μάλιστα σήμανε παράλληλα και την αρχή του χρόνου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο κόσμος που ζούμε έχει και άκρη. Η ίδια η κοσμολογία, που στηρίζει την θεωρία του Big Bang, έχει μια πολύ βασική αρχή, που μάλλον διαφωνεί με την τοποθέτηση «συνόρων» στο σύμπαν.
Η κοσμολογική αρχή χαρακτηρίζει το σύμπαν ως ισότροπο. Αυτό σημαίνει πως για έναν σχετικά ακίνητο παρατηρητή, παρουσιάζει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί το κέντρο του σύμπαντος, ή τουλάχιστον δεν έχουμε την διαισθητική ικανότητα να το αντιληφθούμε. Εν ολίγοις, ένας πλανήτης, ένα σύστημα ή ακόμα και ένας γαλαξίας καθορίζονται χωρικά βάσει της απόστασης που έχουν από άλλα ουράνια σώματα. Δεν μπορούν όμως να οριστούν με συγκεκριμένες «συντεταγμένες» κάπου μέσα στο σύμπαν.
Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο, είναι η ομοιομορφία του κόσμου. Αυτό, υπό κοσμολογικούς όρους, ονομάζεται ομοιογένεια και είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της κοσμολογικής αρχής. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως κάθε περιοχή του σύμπαντος έχει παρόμοια μορφή και πανομοιότυπη κατανομή γαλαξιών. Δηλαδή, αν κοιτούσαμε το σύμπαν με πολύ... zoom out, θα βλέπαμε ότι έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο, μια δομή που επαναλαμβάνεται και επεκτείνεται.
Η επικρατέστερη άποψη των κοσμολόγων είναι πως το σύμπαν δεν μπορεί να έχει όρια. Είτε είναι απέραντο, είτε είναι πεπερασμένο αλλά υπακούει σε γεωμετρικούς κανόνες που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
Η ταχύτητα του φωτός και οι αδυναμία μας να δούμε τα πάντα – Η ίδια η φύση μας εμποδίζει
Οι γνώσεις μας για το σύμπαν φαίνεται πως έχουν συγκεκριμένα όρια. Γεγονός που αντιστρέφει την αρχική πρόταση, γεμίζοντας την με... απαισιοδοξία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περιοχές του σύμπαντος που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δούμε, ενώ ακόμα και για αυτές που έχουν εντοπίσει τα ισχυρότερα τηλεσκόπια, έχουμε πληροφορίες που ανήκουν σε ένα πολύ παλιό και «σκοτεινό» παρελθόν.
Οσο μακρινότερο είναι ένα σώμα που παρατηρούμε, τόσο πιο «γερασμένες» είναι οι πληροφορίες που συλλέγουμε. Για όλα αυτά φταίει η ταχύτητα του φωτός! Το φως ταξιδεύει με περίπου....Διαβάστε περισσότερα στο: www.iefimerida.gr