Πολύ σύντομα μπορεί να είναι παράνομο τα παιδιά να χρησιμοποιούν το Facebook χωρίς γονική άδεια.
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι παράνομο για
οποιοδήποτε παιδί κάτω των 16 ετών, που ζει στην Ευρώπη, να χρησιμοποιεί
το Facebook – ή το Snapchat ή οποιαδήποτε υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων
– χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των γονέων του. Αυτό, σύμφωνα με ορισμένες
ερμηνείες, θα είναι το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας της ...επιτροπή για την αύξηση του ορίου ηλικίας της συναίνεσης από 13 σε 16 έτη.
Ποιος γνώριζε ότι υπήρχε μια «ψηφιακή ηλικία συναίνεσης»;
Είναι αποφάσεις που πολλές online επιχειρήσεις παίρνουν σχετικά με την ηλικία που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ενταχθούν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας νόμος που ονομάζεται Coppa (Children’s Online Privacy Protection Act) προσφέρει επιπλέον online προστασία για παιδιά κάτω των 13 ετών, και η Ευρώπη είχε μια παρόμοια πολιτική – η οποία είναι ο λόγος που οι όμοιοι του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τα παιδιά έως ότου γίνουν έφηβοι.
Τώρα, όμως, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζει μια αλλαγή η οποία αντιτίθεται τόσο από τις κοινωνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και από πολλούς εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας του παιδιού.
Μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, λέει το εξής: «Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν και στο βαθμό που αυτή ζητείται από τη συναίνεση ή άδεια του κατόχου της επιμέλειας του παιδιού. »
Με άλλα λόγια, οι online επιχειρήσεις, όπως το Facebook, το Twitter κτλ, που θέλουν να ασχοληθούν με οποιονδήποτε κάτω των 16 ετών θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν την άδεια από τη μαμά ή τον μπαμπά πρώτα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, θα κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς την επιτροπή γράφουν ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας «θα στερούσε από τους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες με πολλούς τρόπους, αλλά δεν θα παρείχε περισσότερη (και πιθανώς ακόμη λιγότερη) προστασία.»
Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα social media προσφέρουν μια ζωτική βοήθεια για....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.secnews.gr