Tips Ασφαλείας: Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις διαστάσεις που έχει πάρει η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εκμετάλλευση της χρήσης του ίντερνετ, με όλο και περισσότερους χρήστες να το χρησιμοποιούν παγκοσμίως σε καθημερινή βάση, είτε για απλή ....
επικοινωνία, είτε για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, έφερε στην επιφάνεια διάφορες ψηφιακές απειλές, των οποίων τη συμπεριφορά θα αναλύσουμε και θα δούμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, όταν και αν μολυνθεί το σύστημά μας, εντελώς ανέξοδα.
Πως μπορεί να γίνει η επαφή με κακόβουλο κώδικαΣίγουρα όλοι οι χρήστες του διαδικτύου, έχουμε ακούσει κατά καιρούς εκφράσεις όπως, «κόλλησα ιό/ιούς», ή «ο υπολογιστής μου σέρνεται ενώ είναι καινούριος» και άλλα πολλά που παραπέμπουν σε μόλυνση του λειτουργικού συστήματος, από κακόβουλο κώδικα.
Αυτή η μόλυνση προέρχεται συνήθως μέσω διαδικτύου, από e-mails και μολυσμένες ιστοσελίδες, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που μπορεί να προέλθει από μολυσμένα μέσα μεταφοράς δεδομένων, όπως είναι οι οπτικοί δίσκοι ( CD, DVD κτλ), ή από αφαιρούμενες μονάδες που έχουν μολυνθεί προηγουμένως ( USB και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι). Ένα παράδειγμα μόλυνσης μέσω οπτικού δίσκου, ήταν το rootkit (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι είναι) που εγκαθιστούσε η Sony μέσω των CD της στους υπολογιστές χρηστών, το 2005 – 2007, ώστε να προστατέψει τα πνευματικά της δικαιώματα από την αντιγραφή.
Τι χαρακτηρίζεται γενικά, ψηφιακή απειλήΨηφιακή απειλή είναι ουσιαστικά, ένα κομμάτι εκτελέσιμου κακόβουλου κώδικα. Εκτελέσιμος γιατί, εκτελείται από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα για το οποίο έχει προγραμματιστεί, είτε είναι Windows, είτε είναι Linux και Mac. Και κακόβουλος γιατί, είναι προγραμματισμένος ενάντια στους κανόνες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ρυθμισμένο, είτε να αποσπάσει δεδομένα και να τα αποστείλει στον δημιουργό του (κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών και άλλα πολλά), είτε να ζημιώσει ανεπανόρθωτα τον χρήστη. Παράδειγμα είναι το CryptoLocker (θα αναλύσουμε στην συνέχεια τι είναι).
Διάφορα είδη ψηφιακών απειλών (Malware)Όπως είπαμε παραπάνω, όλο και περισσότερο ακούμε από τους....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.iguru.gr