H νέα μελέτη αναφέρει ότι μια
στρατηγική αποφυγής της ανάπτυξης αλλεργίας στα φιστίκια είναι να τα
βάλουν στη διατροφή των παιδιών οι γονείς τους όταν αυτά είναι ακόμη
μωρά
Τα παιδιά που κινδυνεύουν από
αλλεργία στα φιστίκια, μπορούν να την αποφύγουν, αν τρώνε σχετικά
προϊόντα με φιστίκι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με μια
νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ....
δείχνει ότι υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φιστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.
Ενδιαφέροντα ευρήματα αλλά απαιτούνται και άλλα
Η «αιρετική» έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και η πρώτη που δείχνει ότι η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες, Έρχεται έτσι να ανατρέψει τις έως τώρα ιατρικές συμβουλές ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται σε φιστίκια, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Όμως, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φιστίκια τα μωρά τους, προτού συνεννοηθούν με τον παιδίατρο ή κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 640 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 11 μηνών. Όλα τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια, καθώς ήδη είχαν σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά.
Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φιστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φιστίκι, μέχρι να γίνουν πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει το φιστίκι.
Για «μια σημαντική κλινική εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες ιατρικές οδηγίες», έκανε λόγο ο Γκίντεον Λακ και πρότεινε ότι.....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr
δείχνει ότι υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φιστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.
Ενδιαφέροντα ευρήματα αλλά απαιτούνται και άλλα
Η «αιρετική» έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και η πρώτη που δείχνει ότι η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες, Έρχεται έτσι να ανατρέψει τις έως τώρα ιατρικές συμβουλές ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται σε φιστίκια, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Όμως, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φιστίκια τα μωρά τους, προτού συνεννοηθούν με τον παιδίατρο ή κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίντεον Λακ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Εβελίνα» της βρετανικής πρωτεύουσας μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 640 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 11 μηνών. Όλα τα παιδιά ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια, καθώς ήδη είχαν σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά.
Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φιστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φιστίκι, μέχρι να γίνουν πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει το φιστίκι.
Για «μια σημαντική κλινική εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες ιατρικές οδηγίες», έκανε λόγο ο Γκίντεον Λακ και πρότεινε ότι.....
Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr