Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Eίδος φυκιού της Νορβηγίας μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για την κυστική ίνωση

Ελπίδα για την κυστική ίνωση από τα... φύκηΕνα φάρμακο το οποίο προέρχεται από ένα είδος φυκιού της Νορβηγίας μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για την κυστική ίνωση, την πιο συχνή κληρονομική νόσο στη λευκή φυλή. Η νέα εξέλιξη δίνει ελπίδα στους ειδικούς που προσπαθούν να χαρίσουν περισσότερη ζωή στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη γενετική ασθένεια, το προσδόκιμο ζωής των οποίων σήμερα κυμαίνεται σε περίπου 40 έτη. Το δραστικό συστατικό της νέας θεραπείας είναι μια καθαρή μορφή αλγινικού, ενός υδατάνθρακα που εντοπίζεται στα θαλάσσια φυτά.Ερευνες έδειξαν ότι το.... συγκεκριμένο συστατικό των φυκών βοηθά στη διάσπαση της κολλώδους, παχύρρευστης βλέννας, η οποία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της κυστικής ίνωσης (ονομάζεται και ινοκυστική νόσος). Η κυστική ίνωση είναι μια ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή νόσος, καθώς οι παχύρρευστες εκκρίσεις που παράγει ο οργανισμός των ασθενών αποφράσσουν τους πνεύμονες με αποτέλεσμα εκείνοι να καθίστανται άκρως ευάλωτοι σε λοιμώξεις ενώ επηρεάζουν επίσης το πάγκρεας αποτρέποντας τα ένζυμα της πέψης να φθάσουν στο έντερο και να βοηθήσουν στη διάσπαση και στην απορρόφηση των τροφών. Η βλέννα μπορεί επίσης να βλάψει το ήπαρ και άλλα όργανα, όπως εκείνα του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και τον σκελετό.Το αλγινικό οξύ περιέχεται ήδη σε φάρμακα που χορηγούνται για τις καούρες στο στομάχι χωρίς συνταγή γιατρού (όπως το Gaviscon) αλλά και ως πηκτικό μέσο τροφίμων.
Κυκλοφορία σε τρία χρόνια
Ωστόσο στο νέο φάρμακο, το οποίο ονομάζεται OligoG, η ουσία υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία. Η θεραπεία είναι εισπνεόμενη - λαμβάνεται με τρόπο παρόμοιο με ορισμένα φάρμακα για το άσθμα. Κλινική δοκιμή σε 26 ασθενείς με κυστική ίνωση στη Βρετανία έδειξε ότι ήταν ασφαλής και δεν προκάλεσε παρενέργειες. Απαιτούνται τώρα περαιτέρω δοκιμές της, ωστόσο, αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει σε τρία χρόνια.

«Η νέα ανακάλυψη δίνει ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν απεγνωσμένα μια αποτελεσματική θεραπεία για την κυστική ίνωση»
ανέφερε ο Εντ Οουεν, πρόεδρος του βρετανικού Ιδρύματος για την Κυστική Ινωση, και προσέθεσε: «Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι όμως ανεπίτρεπτο οι μισοί από αυτούς να μην καταφέρνουν να γιορτάσουν τα 40ά γενέθλιά τους». Σημειώνεται ότι πριν από 60 χρόνια το 90% των ασθενών πέθαινε προτού κλείσει το 10ο έτος του.

Τις τελευταίες δεκαετίες η πρόοδος στην ανάπτυξη φαρμάκων, στην περίθαλψη των ασθενών αλλά και πιο πρόσφατα ο έλεγχος των νεογνών, ο οποίος δείχνει την ύπαρξη της νόσου μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση, έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της επιβίωσης.

Ο γενετικός «ένοχος»
Ποιος είναι όμως ο γενετικός «ένοχος» για τη νόσο;....

Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr/