Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση Όνομα:  cybercrime.jpg Εμφανίσεις:  109 Μέγεθος:  23,0 KBTo Facebook βοήθησε το FBI στην εξάρθρωση ενός διεθνούς κυκλώματος που χρησιμοποιούσε ένα botnet για να μολύνει 11 εκατομμύρια υπολογιστές και κατάφερε να κλέψει περισσότερα από $850 εκατομμύρια, ποσό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
To FBI ανακοίνωσε σήμερα ότι με τη βοήθεια του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθησαν 10 άτομο από χώρες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με το FBI χρησιμοποιούσαν το malware Yahos και το... Butterfly botnet για να υποκλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσωπικών πληροφοριών.

"Η ομάδα ασφαλείας του Facebook παρείχε βοήθεια στις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε όλη τη διάρκεια της έρευνας βοηθώντας να προσδιοριστούν τα αίτια, οι δράστες καθώς και οι πληγέντες από αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Το Yahos είχε στόχο τους χρήστες του Facebook από το 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Τα συστήματα ασφαλείας μπόρεσαν να εντοπίσουν τους λογαριασμούς που επλήγησαν και παρείχαν εργαλεία για τον καθαρισμό αυτής της απειλής", ανέφερε το FBI σε δήλωσή του.

Το FBI επίσης ανέφερε ότι οι συλλήψεις διεξήχθησαν σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σκόπια, Νέα Ζηλανδία, Περού, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια δήλωση από μεριάς του Facebook σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αν και δεν είναι σαφές το πως ή που το Facebook κατάφερε να εντοπίσει τους υπόπτους και τα θύματα, δεν είναι πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πέφτει θύμα κακόβουλων πράξεων. Πέρυσι ένα worm που περιφέρονταν στο κοινωνικό δίκτυο φέρεται ότι κατάφερε να υποκλέψει διαπιστευτήρια εισόδου περισσοτέρων των 45000 χρηστών.

Το FBI δεν διευκρίνισε για το πως έφτασε το συμπέρασμα ότι το ποσό της κλοπής ανέρχεται στα $850 εκατομμύρια, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμπει στον Eurograbber που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και φέρεται να έχουν κλαπεί περίπου $47 εκατομμύρια από πελάτες ευρωπαϊκών τραπεζών. Η λεία του Yahos επίσης ξεπερνά αυτή του δικτύου botnet Zeus, το οποίο είχε μολύνει περίπου 13 εκατομμύρια υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό με αποτέλεσμα την κλοπή παραπάνω από $100 εκατομμύρια.



Πηγή: CNET



Σχετικό θέμα στο adslgr.com: Χάκερ έκλεψαν 36 εκατομμύρια ευρώ από 30 Ευρωπαϊκές τράπεζες