Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Συνεχή ρεκόρ σπάνε οι αστροφυσικοί


 
Συναπτά ρεκόρ σημειώνουν οι αστροφυσικοί τις τελευταίες ημέρες, αφού μετά τον εντοπισμό της μεγαλύτερης μαύρης τρύπας που έχει εντοπιστεί ποτέ, ανακαλύφθηκαν το ισχυρότερο κβάζαρ καθώς και η πιο μακρινή πηγή ακτίνων-Χ! Ξεκινώντας με το κβάζαρ, πρόκειται για ένα υπερβολικά φωτεινό γαλαξιακό κέντρο, που στο κέντρο του έχει μια τεράστια μαύρη τρύπα. Σε αντίθεση με τις μαύρες τρύπες, πολλά κβάζαρ ....
επιταχύνουν και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ύλης στον περιβάλλοντα γαλαξία τους.
Το τελευταίο κβάζαρ που ανακαλύφθηκε έχει τουλάχιστον πενταπλάσια ισχύ, σε σχέση με το φωτεινότερο που είχε βρεθεί μέχρι τώρα. Φέρει την ονομασία SDSS J1106+1939 και ανακαλύφθηκε από ομάδα αστρονόμων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1046.jpeg
Ενδεικτικά, ας σημειωθεί, ότι εκτοξεύει ενέργεια 2 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου! Ή διαφορετικά, 100 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή του γαλαξία μας. Αν και τέτοιες ποσότητες ενέργειας προβλέπονταν από τη θεωρία των κβάζαρ, δεν είχαν ποτέ μετρηθεί στην πράξη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, κάθε χρόνο εκλύει μάζα όσο 400 Ήλιοι, με ταχύτητα περίπου 8.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η εκροή αυτής της ενέργειας γίνεται από μια περιοχή σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, ο οποίος φιλοξενεί το κβάζαρ.
Από την άλλη, η πιο μακρινή πηγή ακτίνων-Χ εντοπίστηκε από το διαστημικό αστεροσκοπείο «Τσάντρα» της NASA. Η πηγή εκπομπής, είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα σε απόσταση 12,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Το μήκος της ακτίνας σωματιδίων και ενέργειας στοχεύει κατευθείαν προς τη Γη και έχει μήκος τουλάχιστον 230.000 ετών φωτός και διάμετρο διπλάσια περίπου από αυτή του γαλαξία μας. Η εκπομπή έγινε από το κβάζαρ GB 1428.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ελάχιστες τέτοιου είδους ακτίνες-Χ έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο αρχέγονο σύμπαν. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στην εκρηκτική δραστηριότητα που σχετιζόταν με την ανάπτυξη των πολύ μεγάλων μαύρων τρυπών στο πρώιμο σύμπαν.

http://techit.gr/
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_11104.jpeg