Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στη μέγιστη απόστασή της από τον Ήλιο βρίσκεται η Γη τη Δευτέρα


H απόσταση αυξομειώνεται επειδή η τροχιά της Γης δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, έχει δηλαδή οβάλ σχήμα

Γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, η Γη φτάνει στο λεγόμενο αφήλιο, δηλαδή στη μέγιστη απόσταση από το μητρικό της άστρο, που είναι 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Αυτό είναι 4,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα περισσότερο από ό,τι στο σημείο...
όπου αντιστοιχεί η ελάχιστη δυνατή απόσταση της Γης από τον Ήλιο -το λεγόμενο περιήλιο, το οποίο συνέβη φέτος στις 3 Ιανουαρίου.

Πολλοί άνθρωποι θα πίστευαν ότι το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια αυξάνονται, η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Αυτό όμως δεν ισχύει -εξάλλου το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται τώρα στη μέση του χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των εποχών δεν οφείλεται σε αυξομειώσεις της απόστασης από τον Ήλιο, αλλά στην ταλάντωση του άξονα περιστροφής της Γης. Λόγω αυτής της ταλάντωσης αυτής, η γωνία υπό την οποία το ηλιακό φως πέφτει σε κάθε περιοχή της Γης αλλάζει στην πορεία του έτους.

Το καλοκαίρι εμφανίζεται όταν η γωνία πλησιάσει τις 90 μοίρες, οπότε η ακτινοβολία πέφτει σχεδόν κατακόρυφα. Επίσης, την εποχή αυτή η μέρα διαρκεί περισσότερο, οπότε η επιφάνεια εκτίθεται στην ακτινοβολία για περισσότερο χρόνο.

Οι παράγοντες αυτοί είναι πολύ σημαντικότεροι από ό,τι η μείωση της απόστασης από τον Ήλιο, που μπορεί να αυξήσει την ακτινοβολία που δέχεται η Γη μόνο κατά 7%.

Πάντως οι ημερομηνίες κατά τις οποίες η Γη φτάνει στην ελάχιστη και τη μέγιστη απόσταση από τον Ήλιο δεν είναι σταθερές. Το περιήλιο μπορεί να συμβεί από την 1η έως την 5η Ιανουαρίου, ενώ το αφήλιο από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου.,
Newsroom ΔΟΛ http://news.in.gr/