Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Επικίνδυνα βακτήρια πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» για να ξεφύγουν από τα αντιβιοτικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι παθογόνα βακτήρια χρησιμοποιούν μια αναπάντεχη τακτική προκειμένου να αποφύγουν την επίθεση των αντιβιοτικών που προσπαθούν να τα καταστρέψουν: πέφτουν σε χειμερία νάρκη!
Σχεδόν όλα τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσουν έναν μικρό αριθμό στελεχών που είναι «ανθεκτικά» στα αντιβιοτικά. Αυτό λοιπόν μεταφράζεται στο ότι υπάρχουν πολλά άλλα βακτηριακά ....στελέχη που μπορούν και επιβιώνουν των αντιβιοτικών θεραπειών.
Παρότι δεν είναι μυστικό ότι τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη, δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία στο γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός βακτηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα, μπορεί να εμφανίσει ανθεκτικότητα στις αντιβιοτικές θεραπείες χωρίς να βασίζεται σε κάποιες «πολύ σκληρές για να πεθάνουν» παραλλαγές τους.

Κατάσταση ύπνωσης

 
Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης πιστεύουν ότι έχουν μια απάντηση, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Science Signaling». Εντόπισαν παραδείγματα κάποιων παθογόνων βακτηρίων που πέφτουν σε ύπνωση, σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης έως ότου παρέλθει ο… αντιβιοτικός κίνδυνος. Οταν νιώσουν ασφαλή, ξαναξυπνούν και συνεχίζουν τη… ρουτίνα τους.
«Μελετήσαμε βακτήρια E.coli τα οποία απομονώθηκαν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που είχαν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό έλεγχο. Κάποια στιγμή τα βακτήρια ξυπνούσαν και άρχιζαν να εξαπλώνονται και πάλι» εξήγησε ο καθηγητής Κεν Γκέρντες από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που ήταν ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με τον Μπόρις Μάτσεκ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία.
Συνήθως τα αντιβιοτικά στοχεύουν την ικανότητα ανάπτυξης των βακτηριακών κυττάρων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα βακτήριο σε χειμερία νάρκη γλιτώνει από τις αντιβιοτικές επιθέσεις. «Ενα βακτήριο σε χειμερία νάρκη καταφέρνει να επιβιώσει από την επίδραση των αντιβιοτικών καθώς σταματά να αναπτύσσεται» ανέφερε ο καθηγητής Γκέρντες.
Γενετικώς βέβαια, τα βακτήρια που…

Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr