Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Γραφένιο: ένας κόσμος σε δύο διαστάσεις

Γραφένιο: ένας κόσμος σε δύο διαστάσεις«Ποια είναι η γνώμη σας
για το γραφένιο;».
«Δεν ξέρω, δεν έχω φάει ποτέ μου»!
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν μάθει ακόμη κάτι για το γραφένιο. Και άλλοι που ναι μεν γνωρίζουν ότι κάποιοι δημιούργησαν το πιο λεπτό «φύλλο» στον κόσμο, αφού κατάφεραν να πάρουν από τον γραφίτη μόνο μια στρώση ατόμων άνθρακα, αλλά ίσως και να πιστεύουν ότι τα πράγματα σταμάτησαν εκεί. Κάτι που δεν είναι απλά «last year» αλλά γεγονός εδώ και ....13 ολόκληρα... years.
Ηδη αυτοί που το κατάφεραν πρώτοι, το 2004, οι Ρώσοι Νοβοσέλοβ και Γκάιμ, τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ της Φυσικής για το 2010, η αγγλική κυβέρνηση τους έχει φτιάξει ένα Κέντρο Ερευνας Γραφενίου, που κόστισε 35 εκατομμύρια λίρες και τους έχει απονείμει, μαζί με την υπηκοότητα της χώρας, και τον τίτλο του σερ! Eνώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή πείστηκε ότι πρόκειται για υλικό που θα έχει πολλές εφαρμογές στο μέλλον, τον Οκτώβριο του 2013 διέθεσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να δημιουργήσει την πλατφόρμα Graphene Flagship. Από αυτήν χρηματοδοτούνται ήδη 150 ερευνητικά κέντρα σε 20 χώρες μόνο για αυτό το υλικό και για μια δεκαετία.
Δικαιολογημένα όμως να μην έχει εξοικειωθεί ο κόσμος μαζί του, αφού ακόμη δεν έχει εμφανιστεί σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Οι πιο γνωστές εφαρμογές

Κάνουμε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και κλείνοντας για μια στιγμή τα μάτια μικραίνουμε για να μπορούμε να χωρέσουμε στον χώρο όπου ισχύουν οι όροι της νανοτεχνολογίας. Κινούμαστε πλέον σε χώρους και μεγέθη δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Το καθαρό γραφένιο είναι ένα φύλλο με άτομα άνθρακα που σχηματίζουν ένα επίπεδο πλέγμα από εξάπλευρα, όπως τα κελιά σε μια κηρήθρα. Η απόσταση μεταξύ τους είναι λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου (1.14 nm) και η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα άτομα δεν πρέπει να τα φανταζόμαστε ότι φτιάχνουν κάτι σαν το φύλλο του χαρτιού επάνω στο τραπέζι αλλά μάλλον μοιάζουν με την επιφάνεια μιας θάλασσας όταν επικρατεί ελαφρός κυματισμός.

Εκτός από το καθαρό γραφένιο υπάρχουν πλέον 300 τουλάχιστον άλλοι συνδυασμοί ατόμων που δίνουν τέτοιες μικρές νανο-πλάκες δύο διαστάσεων και αυτές παραδίδονται είτε μέσα σε διάλυμα είτε σε μορφή ξηράς σκόνης είτε επάνω σε λεπτές πλάκες από πυρίτιο ή άλλα σκληρά υλικά. Επίσης παίζει ρόλο το πόσες στρώσεις θα έχει το υλικό που μας παραδίδουν Π.χ. η ένδειξη 500 μπορεί να αντιστοιχεί σε 2-10 στρώσεις, το 300 σε 10-20 στρώσεις και το 100 σε 20-40 στρώσεις.

Σε λίγο, όταν το καταλάβουν και οι διαφημιστές, θα θεωρείται προσόν για ένα προϊόν να περιέχει γραφένιο. Από τα αεροπλάνα, όπου θεωρούν ότι μπορεί να αντικαταστήσει το πλέγμα χαλκού που περιβάλλει ολόκληρο το εσωτερικό του αεροσκάφους, μειώνοντας σημαντικά το βάρος, μέχρι τους αφρούς στα στρώματα που κοιμόμαστε. Από το τσιμέντο και τα χρώματα ως τα αντισκωριακά επιχρίσματα των πλοίων και τα μελάνια που παίζουν τον ρόλο καλωδίου, είναι δηλαδή και αγωγοί του ηλεκτρισμού. Τα φίλτρα από γραφένιο για την αφαλάτωση του νερού είναι 500 φορές λεπτότερα, 1.000 φορές ανθεκτικότερα και 100 φορές πιο οικονομικά ως προς την ενέργεια.

Το μάθημα του μίστερ Κρόμι

Ο Μάικ Κρόμι, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλι, ανήκε στους επίσημους προσκεκλημένους της Εβδομάδας για το Γραφένιο εδώ στην Αθήνα, και έμεινε και τις πέντε ημέρες. Κάνοντας πάντα αισθητή την παρουσία του, είτε ήταν ο κύριος ομιλητής είτε ήταν απλός ακροατής που μετά απηύθυνε τις δικές του ερωτήσεις στον ομιλητή. Εχει μια καλά οργανωμένη ομάδα στην Καλιφόρνια που ασχολείται με το γραφένιο και βγάζει συνεχώς εργασίες γύρω από αυτό.

Δέχτηκε πρόθυμα να μιλήσει στο......

Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr