ιστού ενός ασθενή, με στόχο την καταστροφή καρκινικών κυττάρων σε κυτταρικό επίπεδο.
Στις θεραπείες των χιμαιρικών αντιγονικών υποδοχέων των Τ κυττάρων [CAR-T], τα λεμφοκύτταρα Τ ενός ασθενή αφαιρούνται και υφίστανται στη συνέχεια γενετική τροποποίηση, που τα καθιστά ικανά να επιτεθούν επιτυχώς σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κλινικές δοκιμές ακόμα και σε μερικές από τις δυσκολότερες περιπτώσεις καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο, έχουν αποδώσει εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία ασθενών με ορισμένες μορφές λευχαιμίας να φτάνει το 90%.
Δοκιμές πραγματοποιούνται ήδη για διάφορων ειδών καρκίνους, ενώ ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή θεραπειών CAR-T σε περιπτώσεις οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και επιθετικών λεμφωμάτων των B κυττάρων. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, οι συγκεκριμένες θεραπείες θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες σε όλους όσους τις χρειάζονται μέσα στο επόμενο έτος.
Καλύπτοντας τη ζήτηση
Ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί όσον αφορά στη διάθεση των συγκεκριμένων θεραπειών, είναι η κάλυψη της ζήτησης. Προς το παρόν, η υλοποίησή τους είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.
“Αρχικά πρέπει να πραγματοποιηθεί μια μορφή αιμοληψίας – η λευκαφαίρεση, που είναι απαραίτητη για τον διαχωρισμό των λεμφοκυττάρων Τ. Στη συνέχεια το....
Διαβάστε περισσότερα στο: gr.pcmag.com