Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Tο πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο προς ανθρώπινη κατανάλωση

Εγκρίθηκε ο «μεταλλαγμένος» σολομός και προσγειώνεται στο αμερικανικό τραπέζιΟυάσινγκτον 
Έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων και περίσκεψης, η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση -έναν σολομό που μεγαλώνει δύο φορές ταχύτερα.
Ο σολομός της AquaBounty, εταιρείας με έδρα στη Μασαχουσέτη, είναι ένας σολομός Αντλαντικού (Salmo salar) στον... οποίο έχει εισαχθεί ένα γονίδιο αυξητικής ορμόνης από διαφορετικό είδος, το σολομό Σινούκ (Oncorhynchus tshawytscha). Το αποτέλεσμα είναι ένα ψάρι που αναπτύσσεται ταχύτερα και φτάνει σε μεγαλύτερο βάρος.

Χωρίς ειδική σήμανση ο μεταλλαγμένος σολομός στην αγορά

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές και ιχθυοκαλλιεργητές αντιδρούν εδώ και χρόνια στο ενδεχόμενο αδειοδότησης του σολομού AquaBounty, υποστηρίζοντας ότι αφενός μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, αφετέρου ότι το «μεταλλαγμένο» ψάρι μπορεί να δραπετεύσει στο περιβάλλον και να μεταφέρει το ξένο γονίδιο στους φυσικούς πληθυσμούς.

Η FDA διαβεβαίωσε ότι η απόφασή της βασίζεται σε «ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα και ενδελεχείς ελέγχους».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σολομός AquaBounty θα κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς ειδική σήμανση, αφού δεν παρουσιάζει διαφορές από τους κανονικούς σολομούς ως προς τα θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά τον θεωρητικό κίνδυνο για το περιβάλλον, η FDA έχει θέσει ως όρο την εκτροφή του σολομού σε απομονωμένες δεξαμενές που βρίσκονται μακριά από φυσικούς υδάτινους όγκους σε δύο τοποθεσίες στον Καναδά και τον Παναμά. Καμία άλλη εγκατάσταση, εντός ή εκτός ΗΠΑ, δεν μπορεί να εκτρέφει σολομούς AquaBounty που προορίζεται για κατανάλωση στις ΗΠΑ. Η FDA είχε εξάλλου χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απίθανη» τη δραπέτευση του ψαριού στο φυσικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της, η AquaBounty υποστηρίζει ότι η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ψαριών θα κάλυπτε την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια χωρίς να δημιουργεί πιέσεις στους φυσικούς πληθυσμούς σολομού.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο σολομός της, ο οποίος μπορεί να.....

Διαβάστε περισσότερα στο: www.tovima.gr