Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Οι ειδικά διαμορφωμένοι νανοσωλήνες της IBM είναι ο τρόπος για μικρότερα και αποδοτικότερα chip

To μέγεθος στα ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι το παν. Και όσο πιο μικρά είναι τα transistor πυριτίου, τόσο πιο μικρά μπορούν να γίνουν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Το κυρίως πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μέγεθος εντοπίζεται στις επαφές: Όσο πιο μικρά είναι τα transistor, τόσο πιο μικρές είναι οι επαφές, τα σημεία διασύνδεσης δηλαδή, με αποτέλεσμα η αντίσταση τους να μεγαλώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ...
ρεύματος που μπορεί να διέλθει από αυτές, κάτι που μειώνει την απόδοση του ολοκληρωμένου κυκλώματος συνολικά.
Σύγκριση του μεγέθους των επαφών σε νανοσωλήνες [αριστερά] με αυτές του πυριτίου / IBM Research
Οι ερευνητές της IBM βρήκαν τον τρόπο να μειώσουν το μέγεθος των επαφών χωρίς η αντίσταση τους να μεγαλώσει. Αυτό έγινε εφικτό με τη χρήση νανοσωλήνων άνθρακα, σύμφωνα με δημοσίευση τους στο περιοδικό Science.
Νανοσωλήνες –nanotubes– είναι μια αλλοτροπική μορφή του άνθρακα σε κυλινδρική νανοδομή. Φανταστείτε τους νανοσωλήνες σαν κυλινδρικά διαμορφωμένα ανθρακονήματα, λεπτότερα κατά 10.000 φορές από την ανθρώπινη τρίχα.
Σύγκριση των μεγεθών σε νανοσωλήνες της IBM/ IBM Research

Οι ερευνητές της IBM κατάφεραν να μειώσουν το μήκος των επαφών στα transistor από νανοσωλήνες στα 9nm [9 νανόμετρα] χωρίς να αυξηθεί η αντίσταση τους. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που κατάφεραν στην IBM θα σας πούμε ότι στη λιθογραφική μέθοδο των 14nm που χρησιμοποιείται στα transistor πυριτίου το μέγεθος των επαφών είναι 25nm!
Νανοσωλήνες 10nm, όπως φαίνονται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο / IBM Research

Το επίτευγμα των ερευνητών της IBM είναι ικανό να δώσει συνέχεια στην ισχύ του Νόμου του Moore, οποίος πλέον δείχνει ότι βρίσκεται στα όρια της ισχύος του, τουλάχιστον με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.
Μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των....


Διαβάστε περισσότερα στο: gr.pcmag.com