Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Βόλτα στον Πλούτωνα

Βόλτα στον Πλούτωνα: Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να περπατήσουμε στον μικρό πλανήτηΠρόσφατα το New Horizons της ΝASA κατάφερε να δει από κοντά τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Από τις παρατηρήσεις προέκυψαν αρκετά συμπεράσματα για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Ετσι μπορούμε με βάση τις επιστημονικές παρατηρήσεις να υποθέσουμε πώς θα ήταν να κάναμε μία βόλτα στην επιφάνεια του πλανήτη.....

Αρχικά το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ένα αρκετά ζεστό παλτό, παπούτσια για περπάτημα στον πάγο και έναν δυνατό φακό καθώς η απόσταση από τον Ηλιο εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πηχτό σκοτάδι.
Κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να προλάβετε να δείτε κατά τη διαμονή σας εκεί, είναι η εναλλαγή των εποχών, αφού ένα έτος στον Πλούτωνα (δηλαδή μία πλήρης περιστροφή του γύρω από τον Ηλιο) διαρκεί 248 γήινα χρόνια.
Επιπλέον αν ενδιαφέρεστε να δείτε εναλλαγή ημέρας και νύχτας, μάλλον θα χρειαστεί να περπατήσετε για να βρείτε μόνοι σας το φως ή το σκοτάδι. Σε αντίθεση με τη Γη, της οποίας ο άξονας περιστροφής είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο του Ηλιακού Συστήματος, ο Πλούτωνας περιστρέφεται γύρω από έναν νοητό άξονα με κλίση 120 μοιρών. Ετσι η περιοχή του νότιου πόλου έχει νύχτα για 100 χρόνια.
Ωστόσο το σκοτάδι δεν είναι απόλυτο, αφού ο νότιος πόλος φωτίζεται από τον φυσικό δορυφόρο Χάροντα, όπως η Πανσέληνος φωτίζει τις γήινες νύχτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, ο Χάροντας, βρίσκεται τόσο κοντά στον Πλούτωνα ώστε φαίνεται 7 φορές μεγαλύτερος από o,τι η Σελήνη στον ουρανό της Γης.
Από την άλλη αν προτιμάτε πιο ηλιόλουστες ημέρες -καταρχάς βρίσκεστε σε λάθος πλανήτη αλλά το παραβλέπουμε αυτό- καλό είναι να πάτε στο βόρειο ημισφαίριο του Πλούτωνα. Βέβαια μη φανταστείτε γήινη καλοκαιρινή λιακάδα, αφού η απόσταση του Πλούτωνα από τον Ηλιο, επιτρέπει μόνο σε μερικές ασθενικές ακτίδες φωτός να τον αγγίξουν. Οσο για τον ουρανό, φαίνεται σχεδόν κατάμαυρος, αφού η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι 100.000 με ένα εκατομμύριο φορές πιο αραιή από της Γης και σημαδεύεται μόνο από περαστικά συννεφάκια αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα.
Οταν τα μάτια σας συνηθίσουν το σκοτάδι, θα μπορείτε να εξερευνήσετε το τοπίο που δεν είναι καθόλου αδιάφορο: ο Πλούτωνας παρουσιάζει εξαιρετικά έντονες αντιθέσεις. Άλλες περιοχές είναι κατάμαυρες σαν κάρβουνο, άλλες είναι καφεκόκκινες και άλλες καλυμμένες με λαμπερό λευκό πάγο.
Η επιφάνεια αποτελείται κατά.....Διαβάστε περισσότερα στο: www.iefimerida.gr