Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η Microsoft χάνει την πατέντα του FAT στην Ευρώπη


Σε μια σημαντική απόφαση πριν λίγες ημέρες, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Ευρεσιτεχνιών της Γερμανίας ακύρωσε την Ευρωπαϊκά κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία με αριθμό EP0618540.
Το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στην Microsoft και αφορά την μέθοδο που χρησιμοποιεί το FAT για να αντιστοιχίσει τα μεγάλα ονόματα αρχείων (μεγαλύτερα από 8+3 χαρακτήρες) στις συντομεύσεις τους. Η ευρεσιτεχνία κρίθηκε ως άκυρη καθώς υπήρχε ιστορικό υλοποιήσεων από τρίτους πριν από την ....αίτηση κατοχύρωσης. Μάλιστα μέρος του prior art ανήκει στο δημιουργό του Linux, τον Linus Torvalds.

Η συγκεκριμένη πατέντα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Microsoft. Μονάχα από το Android η Microsoft κέρδισε το τρέχον έτος περίπου 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα χρήματα από όσα της απέφεραν τα δικά της αντίστοιχα λειτουργικά —Windows RT και Windows Phone.

Δεν σταματά όμως εκεί η εκμετάλλευση της πατέντας αυτής. Οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει FAT, όπως mp3 players, set top boxes, gps, φωτογραφικές μηχανές κλπ χρειάζονται άδεια —επί πληρωμή— από την Microsoft. Επιπλέον η εταιρεία την χρησιμοποιεί και επιθετικά, καθώς το 2012 πέτυχε την απαγόρευση πώλησης συσκευών της Motorola στην Γερμανία, εξαιτίας αυτής. Αρκετοί ίσως να θυμούνται την διαμάχη της με την TomTom πριν λίγα χρόνια για τον ίδιο λόγο.

Φυσικά η Microsoft δεν προτίθεται να αφήσει μια τόσο «σημαντική» πατέντα δίχως μάχη· έχει υπερασπιστεί με επιτυχία την ευρεσιτεχνία στο παρελθόν και το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και τώρα.

Πηγή: adslgr.com