Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες όπως οι Facebook, Google, Microsoft, Amazon, επενδύουν σε υποδομές καλωδίων οπτικών ινών εξαγοράζοντας ή αναπτύσοντας δικά τους δίκτυα, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στις παραδοσιακές εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Η Google για παράδειγμα είναι ιδιοκτήτης δικτυακών υποδομών οπτικών ινών παγκοσμίως, μήκους 100.000 μιλίων, διπλάσιο από την Sprint, ενώ πρόσφατα το Facebook ολοκλήρωσε την εγκατάσταση μεγάλης δικτυακής υποδομής κατά μήκος της... Ευρώπης μέχρι το data center του στην Σουηδία ενώ πόντισε οπτικές ίνες 6.000 μιλίων στον Ειρηνικό.

Ανάλογα κινούνται και οι Amazon και Microsoft, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην διαδικτυακή υποδομή των cloud υπηρεσιών τους, μειώνοντας έτσι τα κόστη του bandwidth, περιορίζοντας τα λειτουργικά έξοδα και βελτιώνοντας την απόδοση και αξιοπιστία των υπηρεσιών τους.

Αυτή η επένδυση στις υποδομές μπορεί βραχυπρόθεσμα να φέρει μεγαλύτερο bandwidth με μικρότερο κόστος για τον τελικό χρήστη, αλλά μακροπρόθεσμα κανείς δεν ξέρει αν καταλήξει σε ένα τελείως διαφορετικό internet, ελεγχόμενο από συγκεκριμένες εταιρίες.

Πηγή : Techspot