Διαφημίσεις Google

                                  
Η Πύλη Της Τεχνολογίας-Gate Of Tech

Η Πύλη Της Τεχνολογίας: Τεχνολογικά Νέα - Επιστήμες - Μαθηματικά – Πληροφορική - Φυσική – Διάστημα – Βιολογία - Ιατρική – Πλανήτης

pop_up_face

Διαφημίσεις Google

                                  

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οι τιμές των σκληρών δίσκων επανέρχονται στα προ διετίας επίπεδα

Οι πλημμύρες που έπληξαν την Ταϊλάνδη στα τέλη του 2011 προκάλεσαν έντονες αναταραχές στην αγορά και κατέδειξαν πόσο εύθραυστο είναι τελικά το σύγχρονο οικοσύστημα παραγωγής.Οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων, όπως οι Western Digital, Samsung και Toshiba διέθεταν τις κεντρικές τους εγκαταστάσεις στην Ταϊλάνδη, όπως συνέβαινε και με ορισμένους από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξαρτημάτων.
 Οι τιμές των σκληρών δίσκων εκτοξεύτηκαν με το ξέσπασμα των πλημμύρων και παρέμειναν στα ύψη για αρκετούς μήνες. Τότε προβλέπαμε ότι θα χρειαζόταν ένα διάστημα 9-12 μηνών προκειμένου να σταθεροποιηθούν.
 Τελικά, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον για....
ορισμένες από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών cloud backup, Backblaze, οι τιμές των δίσκων απλώς έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ ενδεχομένως να είναι και σημαντικά υψηλότερες απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν είχε συμβεί η καταστροφή.Τα δεδομένα της Backblaze βέβαια δεν αποδίδουν απόλυτα τη καταναλωτική αγορά. Παρότι είναι αποδεδειγμένο ότι το "κραχ" που υπέστησαν οι HDD εκτίναξε στα ύψη τις τιμές τους, οι πλημμύρες οδήγησαν επίσης στην περαιτέρω σταθεροποίηση και επηρέασαν το σύνολο των διαθέσιμων δίσκων, από τη στιγμή που η παραγωγή επανήλθε στη φυσιολογική της ροή.

Σύμφωνα με την Backblaze, η τιμή ανά GB σε δίσκους των 4ΤΒ για enterprise χρήση, επιτέλους υποχώρησε στα επίπεδα που βρισκόταν το 2011, που σημαίνει ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι δίσκοι είναι ξανά προσιτοί οικονομικά.

Στην αγορά των καταναλωτικών δίσκων, επίσης σημειώνεται αισθητή μείωση των τιμών, αλλά όχι τόσο σημαντική ακόμη σε χωρητικότητες άνω των 2ΤΒ.

Το χρονικό διάστημα των δύο ετών που απαιτήθηκε μέχρι οι τιμές να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κατασκευαστές δίσκων είχαν κάθε λόγο να παρατείνουν κατά το δυνατό περισσότερο την περίοδο αυτή προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αν περιμένατε καιρό για να πέσουν οι τιμές των δίσκων για να αποκτήσετε την επιπλέον χωρητικότητα που επιθυμούσατε, προγραμματίστε την αγορά για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τώρα που οι τιμές είναι και πάλι φυσιολογικές

http://e-pcmag.gr