Google Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Google για την διάθεση στην Ελλάδα της υπηρεσίας Street View, με σχετική απόφαση της στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από 4 χρόνια ανταλλαγής επιστολών με την Google. Υπενθυμίζεται πως το 2008 η Google είχε γνωστοποιήσει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την πρόθεση της να φωτογραφίσει ελληνικούς δρόμους και έτσι λίγους μήνες αργότερα στις αρχές του... 2009 η Αρχή είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Google για τον τρόπο συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και προβολής των φωτογραφιών, επιφυλασσόμενη να αποφανθεί για την νομιμότητα των ενεργειών αυτών. Η Google απάντησε μόλις 2 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 14/03/2011, τροποποιώντας την αρχική γνωστοποίηση προς την Αρχή. Έτσι η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε την απόφαση 53/2011 με την οποία επέτρεπε στην Google να προχωρήσει στην υλοποίηση της υπηρεσίας Street View, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η αυτοματοποιημένη μόνιμη θόλωση των προσώπων και πινακίδων αυτοκινήτων εντός 12 μηνών από την λήψη τους. Επιπλέον η Αρχή ζητούσε με την απόφαση του 2011 την γνωστοποίηση της φωτογράφισης δρόμων μέσω του Τύπου, ενώ επίσης έδινε το δικαίωμα πρόσβασης σε πολίτες στα πρωτογενή δεδομένα της φωτογράφισης.

Με νέα έγγραφα της κατά το 2013 η Google αποδέχθηκε τις προϋποθέσεις της απόφασης 53/2011 της Αρχή, επισημαίνοντας πως, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ένα κάποιο πρόσωπο κατά λάθος δεν έχει θολωθεί τότε αυτό θα μπορεί να επισημανθεί στο Street View. Επίσης κάποιος πολίτης που δεν επιθυμεί την δημοσίευση της φωτογραφίας του σπιτιού του θα μπορεί να το ζητήσει από την Google και η φωτογραφία αυτή να θολωθεί εντός 5 ημερών.

Στην απόφαση της 4/11/2013 η Αρχή επισημαίνει πως η Google θα πρέπει να ενημερώσει το ελληνικό κοινό σχετικά με την έναρξη της υπηρεσίας Street View με καταχωρίσεις της σε δύο μεγάλες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (μία καθημερινή και μία κυριακάτικη), εφόσον η διάθεση της υπηρεσίας θα γίνει ταυτόχρονα για όλη την Ελλάδα.

Η τελευταία απόφαση επισημαίνει πως το δικαίωμα αντίρρησης διατηρείται μόνο για τις οικίες οι οποίες δεν είναι αρχικά θολωμένες και οι οποίες μπορούν να θολωθούν εφόσον το ζητήσει το υποκείμενο των δεδομένων (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση), δηλαδή ο ιδιοκτήτης της οικίας. Αντιθέτως δεν έχει σημασία η αφαίρεση προσώπων ή πινακίδων αφού όλα αυτά θα έχουν ήδη θολωθεί.

Άγνωστο παραμένει πότε η Google θα διαθέσει την υπηρεσία Street View στην χώρα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την απόφαση της Αρχής:
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  Απόφαση για Street View.pdf 
Εμφανίσεις:  6 
Μέγεθος:  89,2 KB 
ID: 132236

adslgr.com