Ο νανοσωλήνας παίρνει την ονομασία του λόγω του μικροσκοπικού, κυλινδρικού του σχήματος το οποίο αποτελείται από ένα στρώμα από άτομα άνθρακα....
Οι ερευνητές τούς δημιουργούσαν συνήθως από αιθανόλη, ωστόσο πρόκειται για μια χρονοβόρα και αρκετά ακριβή διαδικασία.Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές άνθρακα από τις οποίες μπορούν να κατασκευαστούν, όπως π.χ τα πλαστικά απορρίμματα.
Οι ερευνητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν νανοσωλήνες από ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες ήδη από το 2009, αλλά η διαδικασία ήταν περίπλοκη και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλης ποσότητας τοξικών υποπροϊόντων. Περιλάμβανε την τοποθέτηση καταλυτών σε κλίβανο, ώστε να εξαερωθεί το πλαστικό αλλά δεν αποτελούσε μια βιώσιμη οικονομικά διαδικασία.
Με τη νέα διαδικασία οι πλαστικές σακούλες εξαερώνονται μεν, αλλά χρησιμοποιείται ένα στρώμα από ειδικά σχεδιασμένο πρωτότυπο υλικό αντί για τοξικά χημικά.Το στρώμα διαθέτει μια αξιοθαύμαστη δομή από μικροσκοπικούς πόρους που συλλέγουν τα ελεύθερα άτομα άνθρακα καθώς η σακούλα αποσυντίθεται.
Εν συνεχεία, οι πόροι του οδηγούν τα άτομα άνθρακα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενωθούν και να σχηματίσουν νανοσωληνάρια τα οποία αφαιρούνται από μία μεμβράνη.
Η εν λόγω διαδικασία πρόκειται να περιορίσει το κόστος σημαντικά, αφού ως γνωστόν οι πλαστικές σακούλες είναι κάθε άλλο παρά δυσεύρετες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κατασκευή ημιαγωγών
http://e-pcmag.gr