Εδώ και καιρό, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα έχουν ανώτερες «ηλεκτρονικές» ιδιότητες από τις συσκευές φτιαγμένες από πυρίτιο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί υλικό κατασκευής τσιπ υπολογιστών. ....
Ωστόσο, έως τώρα, λόγω των μεγάλων δυσκολιών στο χειρισμό τους, οι νανοσωλήνες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στην αγορά των τσιπ υπολογιστών.
Την ώρα όμως που η «κούρσα» για μικρότερα και αποδοτικότερα τσιπάκια έχει ανάψει, οι νανοσωλήνες φαίνεται ότι γίνονται όλο και πιο ελκυστικοί.
Οι νανοσωλήνες έχουν αποδειχθεί ταχύτατοι και αποδοτικότατοι σε εργαστηριακές έρευνες ως μονάδες. Πάρα ταύτα, πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει για τους επιστήμονες η ολοκλήρωση ενός κυκλώματος με δισεκατομμύρια νανοσωλήνες, ικανού να ανταποκριθεί στην ακρίβεια και συνέπεια, που η σημερινή αγορά υπολογιστών απαιτεί.
Ομάδα ερευνητών της IBM, με επικεφαλής τον δρ. Τζέιμς Χάνον, κατόρθωσε να «ευθυγραμμίσει» ενσύρματες μικροσυσκευές νανοσωλήνες, πετυχαίνοντας πυκνότητα ενός δισεκατομμυρίου ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Μένει να δούμε, πότε οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα τσιπάκια από πυρίτιο με «διαδόχους» τους υπερσύγχρονους νανοσωλήνες.